Jyväskylän YK-yhdistys teki perjantaina 17.4. kevätexcursion Helsinkiin. Osa excuilijoista aloitti matkan jo aamulla ani varhain, sillä bussi Jyväskylästä starttasi kohti Helsinkiä kello 5.30. Mieli pysyi kuitenkin virkeänä, sillä tiedossa oli mukava päivä mielenkiintoisine vierailukohteineen. Jyväskylän poppoo sai vierailuille mukaansa Helsingin YK-yhdistyksen aktiiveja.
Ensimmäinen vierailukohteemme oli CMI (Crisis Management Initiative), joka on presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama riippumaton konfliktinratkaisujärjestö. CMI:n tehtävänä on tukea konfliktinratkaisua, edistää rauhaa maailmalla ja tehdä rauhasta kestävää. Tällä hetkellä järjestöllä on noin 15 pitkäaikaista projektia konfliktien riepottelemilla alueilla. Näitä ovat esimerkiksi Ukraina, Jemen, Afganistan, Etelä-Sudan ja Kaukasia. CMI:llä meidät otettiin sydämellisesti vastaan, ja koko puolitoista tuntia kestänyt vierailu täytti odotukset täysin. Saimme kuulla järjestön toiminnasta ja tavoista, joiden avulla CMI välittää rauhaa ja tukee konfliktien ratkaisua maailmalla. Riippumattomuutensa ansiosta CMI pystyy toimimaan rauhan välittämisessä kaikissa tilanteissa ja kaikilla yhteiskunnan tasolla. Vierailun aikana saimme kuulla, että viimeisen viiden vuoden aikana järjestö on rekrytoinut töihin huomattavan määrän ihmisiä, ja siten valmiudet toimia konfliktinratkaisun parissa ovat parantueet. Työntekijöitä on edustettuna sekä useista eri kansalaisuuksista että kulttuurisista taustoista, jolloin toimiminen konfliktinratkaisu parissa on mahdollista erilaisten ihmisten ja ryhmien kanssa. Vierailu vahvisti myös excuilijoiden mielessä viestiä siitä, että jokaisella rauhanteolla on merkitystä maailmassa. CMI:ltä lähdimme iloisina ja kiitollisina lounaalle, jonka jälkeen jatkoimme matkaa kohti toista päivän vierailukohdettamme.
Toinen kohteistamme oli Ihmisoikeusliitto. Järjestö on vuonna 1979 perustettu uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton ihmisoikeusjärjestö, joka seuraa kokonaisvaltaisesti Suomen ihmisoikeustilannetta. Järjestön toiminnan lähtökohtina ovat YK:n ihmisoikeusjulistus ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset sekä Suomen perustuslain turvaamat perusoikeudet. Ihmisoikeusliitossa meitä odotti reilun tunnin mittainen esittely, jossa esiteltiin järjestön toimintaa. Asiantuntijajärjestönä ihmisoikeusliitto tekee koko ajan tutkimusta ihmisoikeus- ja perusoikeuskysymyksiin liittyen. Tutkimuksen kohteita ovat esimerkiksi rikosten uhrien oikeuksien toteutuminen ja ulkomaalaisten työriisto Suomessa. Vaikuttamistyötä järjestö tekee muun muassa syrjinnän uhrien oikeusturvan parantamiseksi ja yritysten vastuullisuuden lisäämiseksi. Vierailun yhteydessä kävimme keskustelua tällä hetkellä puhututtavista perusoikeuksiin ja ihmisoikeuksiin liittyvistä teemoista. Keskustelua herättivät erityisesti sukupuolittunut väkivalta, syrjintä, viharikokset, maahanmuuttajien kotoutuminen, translaki ja tasa-arvoinen avioliitto. Ihmisoikeusliitolla on käynnissä hankkeita, joiden avulla muun muassa ennalta ehkäistään Suomessa asuvien tyttöjen ympärileikkausta ja kunniaan liittyvää väkivaltaa. Vierailu kiinnostavine sisältöineen herätti pohtimaan sitä, miten tärkeää ihmisoikeuksien toteutumisen takaaminen on. Vierailun aikana saimme kuulla, että Suomi on hyvä ja turvallinen maa tehdä ihmisoikeustyötä.
Molemmat päivän excukohteemme olivat todella mielenkiintoisia järjestöjä vierailla, sillä niissä tehtävä työ on mittaamattoman arvokasta. Työllä pyritään kohti tasa-arvoista ja oikeudenmukaista maailmaa, jossa konfliktit voidaan ratkaista ja rauhasta tehdä pysyvää. Järjestöt kunnioittavat arvoja, joiden jakaminen on helppoa, sillä kukapa ei tahtoisi tehdä maailmasta parempaa paikka olla ja elää? Vaikka järjestöt toimivat YK:n kanssa samojen teemojen ympärillä, ovat järjestöjen työskentelytavat ja vaikutusmahdollisuudet hieman erilaiset verrattuna Yhdistyneisiin kansakuntiin. Pienemmillä järjestöillä on muun muassa mahdollisuus reagoida nopeasti yllättäviin kriiseihin ja yhteiskunnan epäkohtiin.
Excuilijoiden mielenkiinto heräsi myös järjestöjen tarjoamien harjoittelijapaikkojen osalta. CMI:n ja Ihmisoikeusliiton kaltaisissa järjestöissä on sijaa monenlaiselle osaamiselle ja ammattitaidolle, joten ajatus harjoittelumahdollisuuksista jäi itämään useammankin vierailijan mieleen. JyYK kiittää lämpimästi sekä CMI:tä että Ihmisoikeusliittoa mahtavasta päivästä ja hyvin suunnitelluista vierailujen sisällöistä!
Teksti: Ulriikka Myöhänen, JyYK:n media- ja tiedotusvastaava
Kuvat: Mirna Aho, Ulriikka Myöhänen
Lue lisää vierailukohteistamme: