Aasia mahdollisuutena -seminaari

  • tehnyt

Järjestimme keskiviikkona 20.4. Aasia mahdollisuutena –seminaarin. Tämän mielenkiintoisen seminaarin järjestämisen mahdollisti Yliopistojen Aasia-verkoston (Asianet) JyYKille myöntämä 500 euron stipendi. Seminaarimme keskiössä oli Aasia-osaamisen kartuttaminen jo opiskeluaikana ja sitä kautta sen hyödyntäminen tulevaisuuden työelämässä. Aasia on valtava maanosa, jolla on merkittävä rooli maailmanpolitiikassa jo tänään, mutta ennen kaikkea tulevaisuudessa. Tulevaisuuden työmarkkinoilla Aasian tuntemus tulee olemaan kysyttyä, ja siksi on tärkeää tuntea maanosan kulttuuria, taloutta ja politiikkaa.

Aasia-semma (8)

Seminaarissa lähestyimme aihetta kolmen erilaisen asiantuntijapuheenvuoron kautta. Tutkija Ratih Adiputri oli kertomassa Aasian tutkimuksesta Jyväskylän yliopistossa. Dosentti Jukka Jouhki keskittyi Intiaan ja demokratiaan slummeissa. Aasiassa paljon työskennellyt Niko Lindholm kertoi puolestaan Turun yliopistossa suorittamistaan Aasia-opinnoista sekä niistä seuranneesta urastaan.

Ensimmäisenä puhunut Indonesiaan ja Kaakkois-Aasiaan erikoistunut tutkija Ratih Adiputri keskittyi puheenvuorossaan Aasian tutkimukseen. Aihe oli relevantti tapahtuman teeman kannalta, sillä tutkijan työ Aasia-aiheiden parissa on yksi varteenotettava uramahdollisuus. Puheenvuorossaan ”Doing research in Asia” Adiputri nosti esiin tutkimuksen teossa vaadittavia seikkoja aina aiheenvalinnasta sinnikkyyden merkitykseen. Saimme kuulla myös taustatiedon tarpeellisuudesta. On tärkeää ymmärtää monille Aasian maille yhteisiä piirteitä, kuten kolonialistinen tausta ja armeijan rooli politiikassa. Adiputri korosti myös, että Jyväskylän yliopistossa on hyvä mahdollisuus suorittaa Aasia-opintoja. Tärkeänä syynä tähän on jo 20 vuotta kestänyt Asianetin Aasian tutkimus Suomessa.

Aasia-semma (1)

Toisena puhunut dosentti Jukka Jouhki toi puheenvuorossaan esiin Intian, slummit ja demokratian. Jouhki on suorittanut tutkimustyötä Intiassa ja haastattelut paikallisia ihmisiä heidän elämästään. Politiikka osoittautui toistuvaksi puheenaiheeksi slummeissa. Mielenkiintoista onkin, että Intiassa juuri köyhät ovat kaikista innokkaimpia äänestäjiä. Vaalit ovat eräänlaista juhla-aikaa ja poliitikot supertähtien asemassa. Jouhki pyrkikin vastaamaan siihen, miksi köyhät oikeastaan äänestävät. Syitä on useita. Niistä mainittakoon köyhien riippuvuus julkisista palveluista, heidän helppo liikuteltavuutensa, sosiaalisen paineen vaikutus sekä äänestämisen symbolinen merkitys. Jouhki nosti myös esiin ajatuksen siitä, että lännen demokratiat voisivat ehkä ottaa oppia Intian demokratiasta saadakseen köyhät vaaliuurnille.

Niko Lindholm puhui meille Aasia-opinnoistaan sekä urastaan Aasia-aiheiden parissa. Lindholm on ensimmäisiä Asianetin East Asia –maisteriohjelman suorittaneita. Tämän jälkeen hän on työskennellyt muun muassa FinProlla ja xEdulla ja kiertänyt työnsä kautta useita Aasian valtioita. Lindholm kertoi valinneensa Aasia-opinnot järkivalintana niiden tarjoamien uramahdollisuuksien ja maanosan kirkkaan tulevaisuuden vuoksi.  Huonoa valintaa hän ei tehnyt, sillä Itä- ja Kaakkois-Aasia ovat olleet osa hänen työtään vuodesta 2010 lähtien. Lindholm kannustikin paikallaolijoita lähtemään rohkeasti vaihtoon tai harjoitteluun ulkomaille, sillä parhaiten kulttuurin oppii menemällä paikanpäälle. Lindholmin puheenvuoro tiivisti hyvin seminaarimme teeman; Aasia on todellakin mahdollisuus!

Aasia-semma (9)

Kokonaisuutena seminaari oli onnistunut ja mielenkiintoinen tapahtuma, joka antoi uutta perspektiiviä Aasiaan maanosana ja tulevaisuuden mahdollisuutena. Tilaisuudessa tarjoamamme aasialaiset naposteltavat maistuivat läsnäolijoille ja yleisö otti tilaisuudesta kaiken irti esittämällä kysymyksiä puhujille.

JyYK kiittää kaikkia läsnäolijoita ja toivottaa tervetulleeksi tapahtumiimme jatkossakin! Erityiskiitos vielä puhujillemme ja Asianetille. Aasia-opinnoista kiinnostuneiden kannattaa tutustua tarjontaan vierailemalla Asianetin verkkosivuilla asianet.fi !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *