Apua, ilmastonmuutos — Mitä voin tehdä, minä pieni ihminen?

  • tehnyt

Tiedostamisesta ahdistukseen ja toimintaan

 

“Arjen ilmastoteoilla jokainen voi vaikuttaa!” julistaa Ekokumppanit Oy Ilmastoteko-sivustollaan. Totta on, että jokaisen meistä tulisi miettiä elämäntapaansa uudelleen, sillä nyt on korkea aika toimia. Paljon on tehtävissä, mutta missio on valtava: hillitä ilmastonmuutos-mörön vaikutuksia metsiimme, vesistöihimme, maahamme, yhteiskuntiimme, meihin. Apua. Miten sellaista voi omassa, pienessä elämässään yrittää hillitä? On vain yksi minä.

On onni, että ilmastonmuutoksen vakavuus ja ennen kaikkea sen hillitsemispyrkimykset ovat saaneet palstatilaa mediassa. On kuitenkin myös onni, että viime aikoina on alettu puhua ilmastoahdistuksesta. Esimerkiksi Yle nosti aiheen esille huhtikuussa. Ylen mukaan ahdistus omista ja muiden elämänvalinnoista ja ilmastonmuutoksesta on ennen kaikkea monen opiskelijan murhe. Monella opiskelijalla on edessä monia valintoja: Hankinko lapsia? Tarvitsenko autoa? Lennänkö?

Asian vakavuus pitääkin tiedostaa. Se johtaa toimintaan, samoin kuin ahdistus. Ylipäänsä tunnepohjaiset reaktiot ovat hyvä alku oman elämäntyylin muuttamiselle. Itselle ei saisi kuitenkaan olla liian ankara. Minä vastaan kokonainen elämäntyyli on kamppailu, jota ei voiteta yhdessä yössä, ei välttämättä edes vuodessa.

Tärkein kysymys on tietenkin se, mitä sitten voin tehdä. Paljonkin. Ruokaan liittyviä vaihtoehtoja on jo runsaasti tarjolla. Arjen liikkumiseen voi vähällä vaivalla valita toisen vaihtoehdon yksityisautoilun sijasta, riippuen toki asuinpaikasta. Myös energiantuotantolähteen voi valita. Ilmastokysymykset eivät ole yksinkertaisia, ja kuluttajana on hankala tietää, mikä olisi kaikista paras vaihtoehto ympäristölle. Onneksi on olemassa apua, toivottavasti tulevaisuudessa vielä enemmän.

Yle tarttui muutama päivä sitten lentämisen ilmastovaikutuksiin ja pyysi ihmisiä keskustelemaan ilmastolle ystävällisemmästä matkustuksesta. Juttu löytyy täältä. Helsingin Sanomat esitteli aurinkosähköisen omakotitalon toukokuun alussa ilmestyneessä jutussaan. Kodin Kuvalehti listasi seitsemän ilmastotekoa artikkelissaan vuoden alussa.

Lisää samankaltaisia juttuja kaivataan, sillä muutos voi tapahtua vain, jos tiedetään, miten sen voi saavuttaa. Helppous on ajan sana, ja helppoa pitäisi olla myös ympäristöystävällisempi elämäntapa. Sen ei tulisi vaatia ponnisteluja ja jatkuvaa tiedonhakua. Kuluttajan rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on kiistaton, mutta ei ainoa.

Ilmastoahdistus ajoi kirjoittajan kollegoineen tekemään sen, mitä oman ammatin kautta voi tehdä: Toimittajana voin kertoa tarinoita ja pyrkiä niiden kautta vaikuttamaan. Ilmastotekotarinoista syntyi podcast, jossa vieraillaan ihan tavallisten ihmisten kodeissa kuulemassa, miten he hillitsevät arjessaan ilmastonmuutosta. Kysyimme myös, onko ilmastotekojen tekeminen vaikeaa. Podcast on kuultavissa täällä. JyYKille tuttu nimi löytyy heti ensimmäisestä jaksosta (“Suomalainen vaan kuluttaa ihan järkyttävästi”), sillä siinä vieraillaan JyYKin kehitysyhteistyövastaavan Hannan luona.

 

 

 

Abstract

We can make a change with choices in our own lives. That’s a thing we hear often when it comes to climate change. It’s true that we can and we should make choices that are better for the environment. But it’s also hard and can even cause anxiety. How can I, a small human being, control the whole climate change in my own little life? It’s a battle with me and my lifestyle, and that battle is a big one. We can’t change one whole lifestyle in a night, maybe not even in a year. That’s why it’s important to start now, because then achieving the change comes closer. The most important question is: what can I do? The answer: A lot. There are already many options to choose. The problem is that we as consumers need to know which one to choose, which one is the best for the environment. Today it is important to make things easy. Doing things should be easy. We, consumers, need more information, more “easiness” so that our choices could cause only good things, not anxiety about living the life right.

 

The links in the text in Finnish are for news, articles and podcast about environmental friendly lifestyle. Unfortunately they’re only in Finnish.

 

 

Helmi Muhonen

tiedottaja / publicist 2018

 

Photos: Unsplash

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *