Jyväskylä esillä Brysselin “Vihreällä viikolla”

  • tehnyt

“Seitsemän miljoonaa ihmistä kävelee nyt maalla, jonka päällä käveli vain miljardi ihmistä vuosisata sitten. Seuraavan sukupolven aikana meitä on todennäköisesti jo yhdeksän miljardia ihmistä jakamassa planeettamme rajallisia resursseja. Nämä muutokset tulevat vaikuttamaan meihin kaikkiin, eikä Eurooppa tule säästymään niiltä.”

Näillä sanoilla aloitti EU-komissaari, slovenialainen Janez Potocnik tämän vuoden Green Week –konferenssin virallisen esitteen.

Ja Potocnik on oikeassa.

Maailman väestö sekä kulutus kasvavat kovaa vauhtia, mutta ihmisten asenteet ja toiminta laahaavat kaukana perässä. Jollei suunnanmuutosta resurssien käytössä ja asenteissa tapahdu pian, ympäristömme kantokyky tulee vastaan. Ihmisten elämä nykyisillä kulutustottumuksilla ei voi tulevaisuudessa enää jatkua samaan tahtiin.

Kuluneella viikolla (3.-5-6) Brysselissä järjestetty Green Week on Euroopan suurin vuosittainen konferenssi liittyen ympäristöpolitiikkaan. Euroopan komission järjestämän “vihreän viikon” pääteemoja olivat tänä vuonna kiertotalous, resurssitehokkuus ja jätteet.

Resurssitehokkuudella tarkoitetaan maapallon resurssien käyttämistä mahdollisimman kestävällä tavalla sekä niiden ympäristövaikutusten vähentämistä. Kiertotalous tarkoittaa toimintaa, joka suunnitellaan niin, ettei jätettä synny. Tuotteet ja tavarat suunnitellaan kestämään ja ne rakennetaan niin, että niiden purkaminen sekä uudelleenkäyttö on mahdollista. Lopulta ihmisiltä ylijääneitä materiaaleja käytetään esimerkiksi raaka-aineina tai kierrätysmateriaaleina.

Suomalaista osaamista ympäristötapahtumassa edustamassa oli muun muassa Sitra yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa. Sitra ja Jyväskylän kaupunki ovat käynnistäneet vuoden alusta resurssiviisauteen keskittyvän hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää resurssien järkevämpää käyttöä, parantaa alueen taloutta sekä vähentää ympäristöhaittoja. Ideana on, että jyväskyläläiset voisivat elää ekologisesti kestävää elämää ja kehittää asuinkuntaansa resurssiviisaita toimintatapoja. Tarkoituksena on kehittää malli, joka on myöhemmin sovellettavissa muihinkin Suomen kaupunkeihin.

Sen lisäksi, että Green Week –konferenssin tämänvuotinen teema oli hyvin tärkeä, se oli myös ajankohtainen. EU:n komissio julkaisee kesä-heinäkuun vaihteessa ensimmäisen tiedonantonsa liittyen kiertotalouteen. Tiedonanto tulee valottamaan kiertotalouden potentiaalia Euroopassa sekä sisältämään linjauksia kierrätystavoitteista, joita tullaan todennäköisesti jäsenmaiden osalta kiristämään.

Green Week – tapahtuman yhteydessä käynnistettiin myös haku Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi 2017. Palkinto myönnetään vuosittain kaupungille, joka on edelläkävijä ympäristöystävällisessä kaupunkiasumisessa ja on sitoutunut päämäärätietoisesti ympäristön tilan parantamiseen. Euroopan vihreä pääkaupunki vuonna 2014 on Kööpenhamina. Tänä vuonna myös yli 100 000 asukkaan kaupungit voivat hakea mukaan – jännityksellä voikin jäädä seuraamaan, tarttuuko Suomesta jokin kaupunki kilpaan mukaan.

Mari Tuokko
Verkko- ja tiedotusvastaava/JyYK
Eurooppa-tiedottaja/Suomen YK-nuoret

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *