jyyk_logo1.png
jyyk header

JYYK EUROOPAN NEUVOSTON 70-VUOTISJUHLASSA

UN Association Jyväskylä received an invitation to 70th anniversary of Council of Europe. The organization is oldest and biggest co-operative organization in Europe. Its goal is promote peace and human rights in Europe. In its’ work, the Council of Europe has achieved many important milestones in human rights. For example not a single country use death penalty in Europe nowadays. Speakers of the event reminded us that we can not take these achievements as given as they were obtained by hard work. Maintaining and improving those achievements requires continuous effort.

JyYKin hallituslaiset saivat tänä keväänä kutsun Euroopan neuvoston 70-vuotisjuhlaan, joka järjestettiin Helsingissä Finlandia-talolla 16. toukokuuta. Juhla oli osa Helsingissä järjestettävää ulkoministerikokousta ja toimi samalla myös tilaisuutena, johon huipentui Suomen puheenjohtajuuskausi Euroopan neuvoston ministerikomiteassa. Juhlaan oli kutsuttu muun muassa 47:n jäsenvaltion ulkoministerit sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia. Tuntuikin mielettömän hienolta olla osana tällaista kutsuttujen joukkoa. JyYK:iä lähti edustamaan juhlaan kanssani varapuheenjohtajamme Toni ja tiedottajamme Tuomas.

Euroopan neuvosto (EN) on vuonna 1949 perustettu vanhin ja laajin poliittinen yhteistyöjärjestö Euroopassa. Neuvoston sekoittaa helposti Euroopan unioniin jo pelkästään nimien samankaltaisuuden ja tunnuksena toimivan samanlaisen tähtilipun takia. Euroopan neuvosto toimii kuitenkin EU:sta erillään. Selkeä eroavaisuus EN:n ja EU:n välillä on myös jäsenvaltioiden määrässä – EN:llä jäsenvaltioita on 47 ja EU:ssa 28.

Euroopan neuvosto (EN) perustettiin vuonna 1949 edistämään rauhaa toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa. Se on Euroopan johtava ihmisoikeusjärjestö, jonka kaikki jäsenvaltiot ovat myös ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion suojaamiseksi tehdyn Euroopan ihmisoikeussopimuksen allekirjoittajamaita. Neuvoston tehtävänä on puolustaa ilmaisun-, lehdistön- ja kokoontumisvapautta ja edistää yhdenvertaisuutta sekä vähemmistöjen suojelua. Euroopan neuvosto on järjestänyt kampanjoita koskien esimerkiksi lastensuojelukysymyksiä, verkossa ilmenevää vihapuhetta ja eri vähemmistöryhmiä. Kuolemantuomio ei ole käytössä enää yhdessäkään Euroopan neuvoston jäsenmaassa.

Juhla alkoi kello 16.15, jolloin saavuimme Finlandia-talolle meille osoitetulle sisäänkäynnille. Sisäänkäynnillä partioi poliiseja ja vartijoita, ja meidän tuli mennä eteisessä turvatarkastuksen läpi päästäksemme sisään. Virallinen juhlaosuus alkoi kello 18, joten ensimmäiset pari tuntia odottelimme aulassa juhlan alkua. Tämä olikin hyvä aika käyttää tutustumalla paikalle tulleisiin muihin YK-yhdistysten paikallisjärjestöjen hallituslaisiin.

Ohjelma sisälsi muun muassa Presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Timo Soinin puheenvuorot, Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jaglandin tervehdyksen, nuorten paneelikeskustelun tulevaisuuden Euroopasta ja ihmisoikeuksista sekä musiikkiesityksiä Club for Fiveltä. Tunnelma oli todella juhlava läpi illan ja oli mahtavaa saada olla mukana juhlahumussa.

Erityisesti juhlasta jäi mieleen presidentti Sauli Niinistön puhe. Puheensa presidentti aloitti palaamalla ajassa Euroopan neuvoston perustamisen aikoihin 1940-luvulle. Niinistö korosti Euroopan neuvoston vuosien työn tuloksia juhlallisesti:

”Tänään, 70 vuotta myöhemmin, meillä on paljon syytä juhlaan. Olemme onnistuneet luomaan Euroopan, joka perustuu ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltio periaatteen kunnioittamiseen. Tätä yhteistä asiaa on edistänyt merkittävästi Euroopan neuvosto. Siitä on kehittynyt aidosti Euroopan laajuinen organisaatio. Neuvoston 47 jäsenvaltiossa elää yli 830 miljoonaa ihmistä. He kaikki voivat, me kaikki voimme nauttia ihmisoikeuksista, joita neuvosto suojelee.”

Puheessaan presidentti kuitenkin muistutti, etteivät saavutukset ole itsestään selviä. Saavutukset eivät pysy, ellei niiden puolustamisen eteen väsymättömästi tehdä töitä. Presidentti päätti puheensa vastuuttamalla meitä jokaista:

”Nämä ovat merkittäviä saavutuksia. Meillä ei kuitenkaan ole varaa olla omahyväisiä. Näitä yhteisiä saavutuksia on puolustettava päättäväisesti. —  — Paras tapa juhlia on jatkaa väsymättömiä ponnisteluja yhteisen Eurooppamme, eurooppalaisen perheemme, puolustamiseksi ja parantamiseksi. Euroopan, joka perustuu ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltio periaatteen kunnioittamiseen.”

Juhlaan osallistuminen oli ainutlaatuinen kokemus. Oli hienoa nähdä, kuinka tuhatpäisessä juhlayleisössä oli ihmisiä 47:stä eri valtiosta – kaikki juhlistamassa yhdessä sitä, että olemme sitoutuneet työskentelemään samojen arvojen eteen. Niinistön puheesta jäi mieleeni tärkeänä asiana se, että vaikka saavutetut ihmisoikeudet ovat todellakin juhlimisen arvoisia, on yhtä tärkeää muistaa, että niiden ylläpitäminen ja edistäminen vaativat jatkuvaa työtä.

Vilma Viitasaari,

Jyväskylän YK-yhdistyksen hallituksen sihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *