JyYK hakemassa lisää EU-tietoutta Brysselissä

  • tehnyt

Kuluneen viikonlopun (21.-23.2014) aikana Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto järjestivät kaksipäiväisen matkan Brysseliin. Matkan tarkoituksen oli koota puolueiden nuorisojärjestöjen ja muiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen edustajia yhteen syventämään tietoja Euroopan Unionista sekä keskustelemaan ajankohtaisista EU-aiheista. Matkalla olin mukana YK-nuorten, Jyväskylän YK-yhdistyksen sekä Erasmus Student Network Jyväskylän edustajana. Lisäksi YK-yhdistyksiä edustamassa oli YK-nuorten puheenjohtaja Pinja Parkkonen.

EU-akatemian puitteissa järjestetyllä matkalla oli mukana 35 nuorta eri järjestöistä ympäri Suomen. Kaksipäiväisen vierailun ohjelma oli hyvin tiivis. Keskiviikko-päivän vietimme Euroopan komissiossa ja torstaina vierailimme Euroopan parlamentissa sekä Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan unionissa. Vierailuiden aikana meille esiteltiin komission toimintaa, saimme tutustuimme Olli Rehnin kabinetin työhön, kuulimme eurovirkamiesten ajatuksia vapaakauppaneuvotteluista sekä syvennyimme lähestyviin eurovaaleihin. Euroopan parlamentin jäsenistä tapasimme paneelikeskustelussa Sari Essayahin, Liisa Jaakonsaaren, Sirpa Pentikäisen sekä Sampo Terhon. Lisäksi lähtöpäivänä vierailimme Pinjan kanssa YK:n alueellisessa tiedotuskeskuksessa UNRIC:ssa tutustumassa pohjoismaiden työpisteen toimitiloihin.

Akatemian puitteissa järjestetyt tapaamiset kytkeytyivät tiiviisti ajankohtaisiin EU-teemoihin. Puheenvuoroissa saimme kuulla muun muassa siitä, kuinka EU:n ja YK:n tavoitteet ja päämäärät risteävät hyvin monessa kohtaa. Näiden kahden suuren kansainvälisen toimijan yhteistyö on luonnollista muun muassa siksi, että ne jakavat samat arvot moniin maailmanlaajuisiin haasteisiin ja ongelmiin liittyen; organisaatioiden tavoitteet ovat yhtenevät, kun puhutaan kriisinhallinnasta, humanitäärisestä avusta tai vaikkapa demokratian edistämisestä. EU:n siviilikriisinhallintakomitean johtaja Mika-Markus Leinosen korostikin ulko- ja turvallisuuspolitiikan puheenvuorossaan sitä, kuinka rajallinen Euroopan unionin budjetti kriisinhallintatyössä maailmalla on – yhteistyössä YK ja EU voivat saavuttaa maailmalla monessa asiassa paljon enemmän kuin ne erikseen kykenisivät.

Matkan aikana lobbaus eli vaikuttamisviestintä nousi useasti keskustelun pääteemaksi. Eurovaaliehdokkaiden paneelikeskustelussa ilmeni huoli siitä, että noin 70% lobbaajarekisterissä olevista finanssi- ja suuryritysten sekä teollisuuden edustajia. Tämä herättää suurta huolta myös YK-yhdistysten näkökulmasta siitä, kuinka pienet järjestöt ja ympäristö- sekä ihmisoikeusasioita ajavat yhdistykset saavat äänensä kuuluviin Eurooppaa koskevia asioita päätettäessä. Raha puhuu usein hyvin voimakkailla sanoilla. Mahdollisimman laaja vaikuttamistyö ja tiedon levittäminen YK-asioista niin paikallistasolla, kun päättävien elimienkin tasolla onkin ehdottoman tärkeää. Tähän tulisikin kiinnittää erityistä huomiota nyt, kun Post 2015 –vuosituhattavoitteita määritellään uudelleen.

Raskaistakin aiheista huolimatta matka oli hyvin antoisa ja ajatuksia herättävä. EU-tiedon syventäminen kaikilla sektoreilla on merkittävää, ja hienoa on se, että EU-akatemiaan on valittu mukaan poliittisten puolueiden nuorien lisäksi myös kansalaisjärjestöjen edustajia. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja viestintä ei ole vain poliitikkojen ja suuryrityksien tehtävä, vaan se kuuluu meille kaikille.

Mari Tuokko

Verkko- ja tiedotusvastaava
Jyväskylän YK-yhdistys

Eurooppa-vastaava
YK-nuoret

Eu-akatemia

Kuvassa Pinja Parkkonen (YK-nuoret), Josi Seilonen (HYKY) sekä  Mari Tuokko (JyYK).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *