JyYKin ekskulla Helsingissä

  • tehnyt

Jyväskylän YK-Yhdistys järjesti ekskursion Helsinkiin torstaina 10.3. Ekskulle osallistui noin kymmenhenkinen porukka ja osallistujia oli sekä Jyväskylästä että Helsingistä. Vierailukohteinamme olivat Suomen UNICEFin toimisto, YK-Liitto ja Ihmisoikeusliitto. Ekskun teemana oli pakolaisuus. Järjestöt esittelivät, kuinka he itse omalla toiminnallaan ovat mukana auttamassa ja kertoivat myös omasta toiminnastaan ylipäätään.

 

12968795_10154067894614500_679995096_nUnicefin vierailu alkoi kello 10, kun unisimmatkin jyväskyläläiset pääsivät paikalle Lindströmin talolle Kalasatamaan.   Ekskuilijat toivotti tervetulleeksi Unicefin tiedottaja, joka kertoi meille monipuolisesti Unicefin toiminnasta. Kuulimme muun muassa toiminnan lahjoituksiin perustuvasta rahoituksesta, tiedottamisesta ja kriisialueilla toimimisesta, joihin kuuluu monia tärkeitä osa-alueita, kuten hygienia ja koulutus. Olimme jo etukäteen toivoneet kuulevamme erityisesti pakolaislapsista, ja Unicefilla meille kerrottiin yksin kulkevien pakolaislasten pitkästä ja yksinäisestä matkasta Euroopan halki kohdemaahansa, mikä se ikinä onkin. Jopa 10 000 lasta on kadonnut Euroopassa, mikä on erittäin huolestuttavaa ja jopa häpeällistä Euroopalle. Keskustelimme myös, miten lapsia voidaan auttaa parhaiten auttaa pakolaistilanteessa.  Esittelyn jälkeen lounastimme rakennuksen työpaikkaruokalassa.

12957276_10154067894844500_1768480108_nLounaan jälkeen joukkio suuntasi kohti YK-Liiton toimistoa Töölöön. YK-liiton vierailulla kuulimme muun muassa liiton toiminnasta Suomessa. YK-Liitto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka on perustettu vuonna 1954. Liitto välittää ja tuottaa Suomessa tietoa YK:sta, vaikuttaa Suomen YK-politiikkaan ja kannustaa, kasvattaa ja kouluttaa maailmanlaajuisesta vastuusta ja vaikutusmahdollisuuksista. YK-liiton edustajat kertoivat meille myös heidän projekteistaan ulkomailla, sillä vaikuttaminen sekä kotimaassa että kansainvälisellä kentällä ovat tärkeitä YK-liitolle. Näkemämme lyhytelokuvat ovat Tansaniassa Loliondon maasai-yhteisön parissa pidettyjen yhteisövideotyöpajojen tulosta. Yhteisön jäsenet ovat itse saaneet kuvata ja ohjata tuotokset. He ovat lisäksi käsikirjoittaneet haastattelut, mikä oli mielestäni todella jännittävää saada tietää, sillä videoissa naiset haastattelivat jopa kylän vanhimpia heidän omista oikeuksistaan. Video toimi eräänä keskeisenä vaikuttamistyön menetelmänä yhteisön joukossa.

IMG-20160310-WA0021Viimeinen vierailukohteemme oli Ihmisoikeusliitto. Ihmisoikeusliitto on vuonna 1979 perustettu uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yleinen ihmisoikeusjärjestö ja se on ainoa yleinen ihmisoikeusjärjestö, joka seuraa kokonaisvaltaisesti Suomen ihmisoikeustilannetta. He ennaltaehkäisevät Suomessa ihmisoikeusloukkauksia vaikuttamalla viranomaisiin, tekemällä tutkimusta, tiedottamalla ihmisoikeuksista ja kouluttamalla esimerkiksi poliiseja, opettajia ja opiskelijoita. Ihmisoikeusliiton vierailun yhteydessä meille esiteltiin muun muassa KokoNainen-hanketta, jonka tavoite on ennaltaehkäistä Suomessa asuvien tyttöjen ympärileikkauksia ja lopettaa ympärileikkaukset kokonaan kertomalla ja tiedottamalla toimenpiteen olevan rikos. Lisäksi kuulimme Kitke! –hankkeesta, joka ennaltaehkäisee kunniaan liittyvää väkivaltaa, jossa uhkaamalla tai pakottamalla rajoitetaan yksilön vapautta yhteisön perinteisiin vedoten. Puhujamme korosti työn olevan keskitien löytämistä ja luovimista kuuntelemisen ja ohjaamisen välillä. Lähettiläitä töissä on jopa kymmenen. Kymmenessä vuodessa muutosta on saatu paljon aikaan.IMG-20160310-WA0019

Tällä kertaa ekskulla oli mahdollisuutena osallistua myös iltaohjelmaan Enbuske, Veitola ja Salminen -showhun MTV3:n studioilla Pasilassa. Tunnin mittainen talk show rakentuu ajankohtaisten, kiinnostavien ja keskustelua herättäneiden henkilöiden haastattelujen varaan ja sillä kertaa vieraana olivat nyrkkeilyn MM-mestari Eva Wahlström, ex-Missi Sara Chafak sekä hänen puolustajansa nettikiusaamistapauksessa, nettipoliisi Marko Fobba Fors. Musiikkivieraana kuulimme Benjamin Peltosta. Jopa Pohjois-Pohjanmaan maaseudulta tuli kaksi vierasta traktoreilla kertomaan ennakkoon ajatuksiaan 11.3. järjestetytä viljelijöiden mielenosoituksesta Helsingin Senaatintorilla. Mielenosoitukseen osallistui yli 5000 viljelijää ja 700 traktoria, joten keskustelu aiheesta ja mielenosoituksen syistä valotti tapahtumaa monelle.

Seuraavaa ekskua odotellessa!

Laura Tuikkala

Jyväskylän YK-yhdistyksen tapahtumavastaava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *