Kansainvälinen kulttuurisen monimuotoisuuden päivä

  • tehnyt

Toukokuun 21. päivä on omistettu kulttuurille ja sen monille ulottuvuuksille. Voisiko ajankohtaisempaa aihetta olla, kun Suomi yrittää kotouttaa sinivalkoiseen maahamme muualta tulleita. Kun ihmiset liikkuvat maasta toiseen, eivät liiku vain fyysiset ihmisolennot, vaan kulttuurit, kielet, tavat ja perinteet. Viime aikoina on kuultu enemmän ja vähemmän solidaarisia ilmaisuja aiheesta. Ääriesimerkkinä mainittakoon “Suomi suomalaiselle” -tyyppinen ajattelutapa. Mutta mitä lausahdus oikein tarkoittaa? Mitä on suomalaisuus?

Suomalaisuuden voidaan ajatella olevan grillimakkaroita, saunaa, rehellisyyttä, vaaleita hiuksia, tunnollisuutta, sitkeyttä ja sitä, ettei haluta kenenkään istuvan viereen bussissa. Mutta meitä on moneen lähtöön. Eivät stereotypiat päde jokaiseen, vaikka jostain ne ovat tietenkin lähteneet leviämään. Eikö suomalainen ole suomalainen, jos hänellä on tummat hiukset, hän syö makkaran sijaan falafelia, ei mielellään sauno ja tunnollisuuden ja sitkeyden sijaan edustaa luovuutta? Missä menee suomalaisen kulttuurin rajat? Perinteisesti suomalaista kulttuuria kenties ovat Kalevalan ja Sibeliuksen ohella aiemmin luettelemani ominaisuudet, mutta olisiko tarvetta pienelle päivitykselle?

Ensinnäkin, luetteloni mukaan suomalaisuus ei rajoitu vain syntyperäisiin suomalaisiin. Varsinkin rehellisyys, tunnollisuus ja erityisesti sitkeys kuvastavat monia muitakin. Kuinka paljon sisua vaaditaan, että kuljettaa perheensä tuhansien kilometrien päähän turvan toivossa? Toiseksi, suomalaisuus on paljon laajempi käsite kuin mitä stereotypiat kuvaavat. Kenties se onkin tunne siitä, että Suomi on koti, turvallinen ja tuttu koti.

Monimuotoinen kulttuuri tarkoittaa juuri tätä: Olemme keskenämme erilaisia, mutta samanarvoisia eikä erilaisuus ole pahasta, vaan pikemminkin se mahdollistaa kehityksen, uudet ideat ja oppimisen. Mitä siitäkin tulisi, jos me monen vuosisadan jälkeen olisimme edelleen sitä mieltä, että suomalainen on suomalainen vain, jos se käristää grillimakkaraa lauantai-iltana saunan kiukaalla. Sitäkin kulttuurimme on, mutta rikkautta on se, että se voi olla paljon muutakin.

YK:n teemapäivän lisäksi koko Suomi juhlii tänä vuonna kulttuuriaan, vietämmehän Suomen 100-vuotisjuhlaa. Ehkä olisikin aika miettiä, mitä Suomen kulttuuri on, mistä se on ollut ja mitä se tulevaisuudessa voisi olla. Kuten monessa muussa, tässäkin mietinnässä on hyvä muistaa avoin ja vastaanottavainen mieli. Sen sijaan, että etsitään eroavaisuuksia, yritetään löytää yhtäläisyyksiä. Jos niitä on vaikeaa löytää, niitä voi luoda. Vaikka kulttuuria on kenties vaikea määritellä, on varmaa se, että kulttuuri muuttuu ja ulottuu moneen suuntaan, niinkuin YK:n teemapäivä meitä muistuttaa.

 

Helmi Muhonen,

tiedottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *