Kansainvälinen päivä toimittajiin kohdistuneiden rikosten rankaisemattomuuden lopettamiseksi 2.11.

  • tehnyt

Otsikko on pitkä ja monimutkainen. Mitä se oikein tarkoittaa? YK-liitto selventää nettisivuillaan näin:

YK:n yleiskokous hyväksyi toimittajien turvallisuutta ja heihin kohdistuneita rikoksia koskevan päätöslauselman joulukuussa 2013. Päätöslauselma tuomitsee kaiken toimittajiin kohdistuvan väkivallan, häirinnän ja pelottelun, niin konfliktitilanteissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Yleiskokouksen hyväksymä päätöslauselma vaatii kaikkien toimittajiin kohdistuneiden hyökkäysten, kuten sieppausten, kidutuksen ja mielivaltaisten vangitsemisten lopettamista. Lisäksi päätöslauselma korostaa, kuinka tärkeää on, että toimittajiin kohdistuneiden rikosten tekijät joutuvat vastuuseen teoistaan. Yli 600 toimittajaa on tapettu viimeisen 10 vuoden aikana, ja lukemattomiin muihin toimittajiin on kohdistunut väkivaltaa tai pelottelua. Silti vain murto-osa näihin toimittajiin kohdistuneisiin tekoihin syyllistyneistä on tuomittu teoistaan.”

http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/kansainvalinen-paiva-toimittajiin-kohdistuneiden-rikosten-rankaisemattomuuden

Opiskelen journalistiikkaa kolmatta vuotta, ja olen työskennellyt neljä kesää kesätoimittajana sekä freelancerina ympäri vuoden. Suomessa toimittajana on hyvä olla, mutta maailmalla ei välttämättä olekaan. Belgialainen toimittajaystäväni otti minuun yhteyttä elokuussa ja pyysi levittämään sanaa. Hänen ystävänsä, myös toimittaja, oli vangittuna turkkilaisessa vankilassa epäiltynä osallistumisesta terroristiseen toimintaan. Koko sotku johti juurensa siihen, että kyseinen toimittaja oli haastatellut kurdilaista ryhmää, joka taisteli Syyriassa. Turkin hallitus katsoi ryhmän olevan osa erästä puoluetta, jota puolestaan hallitus piti terroristisena. Lyhyesti sanottuna toimittaja oli tehnyt vain työtään.

Tarina päättyy melkein onnellisesti, sillä loppujen lopuksi monien vetoomusten jälkeen toimittaja vapautettiin vankilasta, ja hän sai palata takaisin kotimaahansa Ranskaan. Pelko kuitenkin jäi, ja belgialainen ystäväni kertoikin toimittajan lähes luopuneen haaveistaan tehdä vastaavanlaista journalismia tulevaisuudessa. Lahjakas ja rohkea toimittaja menetti rohkeudestaan palasen, todennäköisesti melko suuren vielä.

Tämän vuoksi 2. marraskuuta tuntuu entistä tärkeämmältä. Se on hyvä muistutus siitä, että vaikka juuri nyt minulla olisi hyvä olla tässä omassa pienessä elämässäni, se ei tarkoita, että asiat olisivat hyvin. Tarkoitus ei ole masentaa, vaan luoda pikemminkin halu tehdä muutoksia. Jo se, että kissat nostetaan pöydälle, on erittäin paljon, ja myös sitä varten ovat sekä YK että Jyväskylän YK-yhdistys. Haluamme herättää ajatuksia ja keskustelua.

 

Vaikka minä en omassa työssäni olekaan (ainakaan vielä) kohdannut uhkailua, väkivaltaa tai muuta vastavaa, on kuitenkin totta, että sitä ei tapahdu vain konfliktialueilla, vaan ihan missä vain. Moni on varmasti kuullut tai lukenut tilanteista, joissa toimittajaa on kielletty julkaisemasta jotain avointa tietoa jostain tietystä syystä. Vaikka Suomessa ei tarvitse pelätä, ei toimittajia Suomessakaan aina kunnioiteta. Tästäpä pääsemme kätevästi vanhaan viisauteen: kunnioittakaamme toinen toistamme. Jo pelkästään niin yksinkertaiselle asialla päästään jo pitkälle.

 

Helmi Muhonen

tiedottaja 2017

 

Kuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *