Kasviksia ja lähiruokaa — oikeasti aika helppoa!

  • tehnyt

Jyväskylän YK-yhdistyksen hallitus kampanjoi kesällä kasvisruoan puolesta tarjoilemalla helppoja ja monipuolisia kasvisruokareseptejä sosiaalisessa mediassa ja nettisivulla. Itse en ole kasvissyöjä, mutta yritän lisätä kasviksia ruokavaliooni ja tiputtaa samalla lihaa pois. Reseptit olivat hyvä muistutus siitä, mitä kaikkea kasvisruokavalioon voikaan sisältyä. Lihaan tottuneena ruoankuluttajana on välillä vaikea keksiä, mitä lautaselleen lihan tilalle laittaa.

Lihatuotanto on kiinteästi kytköksissä ympäristöömme. Eläinperäisten tuotteiden tuotannosta aiheutuu runsaasti ilmastoa rasittavia kasvihuonekaasuja, ja maatalousmaasta valtaosa käytetään eläinperäiseen tuotantoon. On jopa tutkittu, että ruoan tuotanto aiheuttaa saman verran päästöjä kuin liikenne. WWF Suomen lehdessä vuosi sitten ilmestynyt artikkeli valaisee kasvissyönnin etuja ilmaston kannalta. Artikkelin löytää täältä.

Syksyn kolkutessa ovea on oiva mahdollisuus siirtyä entistä ympäristöystävällisempään ruokaan, onhan syksy sadonkorjuun aikaa. Marjoja ja sieniä löytyy läheltä, ja mikä parasta, voimme niitä myös kerätä mistä tahansa. Metsään mennessä hoituu kaksi kärpästä yhdellä iskulla: mielenrauha ja jääkaapin täyttö. Myös kotimaisia juureksia ja vihanneksia on edelleen hyvin tarjolla.

Marjat ja sienet ovat tuttuja jokaiselle, mutta tiesitkö, että myös kotipihalta löytyvät villiyrtit soveltuvat ruoaksi mitä parhaiten? Paras villiyrttikausi alkaa olla ohi, mutta onneksi kesä tulee ensi vuonnakin. Tiedottajamme Johanna kirjoitti kesän alussa villiyrteistä:

Villiyrtit ovat todellista superlähiruokaa ja niiden kerääminen eli hortoilu on ollut viime vuodien nouseva trendi. Hyvä niin, sillä villiyrtit ovat ilmaisia, terveellisiä, herkullisia ja monipuolisia, ja varmasti ilmastoystävällisiä! Aloittelevan hortoilijan kannattaa opetella aluksi tunnistamaan muutama varma laji, joita keräillä koriinsa, sillä jotkut herkullisista kasveista ovat hämäävän samannäköisiä kuin myrkylliset serkkunsa. Hyvä lista löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.luontoportti.com/suomi/fi/?q=villiyrtti. Nuoret villiyrtit ovat parhaimpia, sillä vanhemmat kasvit maistuvat helposti kitkeriltä. Älä keräile kasveja vilkkaan autotien vierestä tai muilta mahdollisesti saastuneilta alueilta. Villiyrttikausi on parhaimmillaan alkukesästä, mutta nuoria versoja voi keräillä aina syksyyn asti. Villivihanneksiin tutustuminen on helpointa aloittaa valmistamalla kesäisen keveä kreikkalainen villiyrttisalaatti vaikkapa grilliruoan lisukkeeksi.

 

 

 

 

 

 

Kreikkalainen villiyrttisalaatti

Ainekset:

Villiyrttejä
Tomaattia
Kurkkua
Kevätsipulia
Fetajuustoa
Aurinkokuivattuja tomaatinpaloja
Mausteöljyä
Mustapippuria

Fetajuustolla höystetty villiyrttisalaatti syntyy sekoittamalla pohjaksi nuoria voikukanlehtiä, siankärsämöä, ahosuolaheinän lehtiä, vuohenputkea sekä poimulehteä. Voit halutessasi pehmentää yrttien makua lehtisalaatilla. Lisää kurkku- ja tomaattikuutioita sekä silputtua kevätsipulia ja sekoita salaattipohjaan. Päällystä salaatti fetajuustopaloilla sekä aurinkokuivatuilla tomaateilla. Kaada kastikkeeksi tomaattien öljyä ja rouhi päälle mustapippuria myllystä. Simppeliä mutta ihanaa! Toimii myös luontoretkellä pussiruokien lisukkeena.

 

Johanna Myllyniemi Maldonado

Helmi Muhonen

hallituksen tiedottajat 2017

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *