Lasten oikeuksien päivä

  • tehnyt

Kautta aikojen ihmiset ovat kertoneet toisilleen tarinoita. Tarinat viihdyttävät, ne kuljettavat meidät uusiin maailmoihin ja kokemuksiin sekä myös opettavat näkemään maailman toisen ihmisen silmin. Ne synnyttävät tunteita ja jäävät mieliin.

Tänä vuonna UNICEF aloitti kampanjan nimeltä ”Pieniä tarinoita” (Tiny Stories) lapsen oikeuksien viikolla. Idea on lähtöisin rouva Jenni Haukiolta, joka toimii myös kampanjan suojelijana. Kampanjassa kirjailijat kirjoittavat lyhyitä tarinoita aiheesta ”mitä toivon jokaiselle lapselle”. Yli 200 kirjailijaa 45 maasta ovat lähteneet tähän mukaan. Tarinoiden avulla halutaan kiinnittää huomiota Kansainväliseen lapsen oikeuksien päivään ja epäoikeudenmukaiseen kohteluun, jota lapset kohtaavat ympäri maailman.  Kampanja juhlistaa myös UNICEFIN 70. toimintavuotta.

Tarinoiden julkaiseminen alkoi maanantaina 14.11. samalla kun lapsen oikeuksien viikko alkoi. Tänään viikko huipentuu Kansainväliseen lapsen oikeuksien päivään ja tänä vuonna päivän teemana on yhdenvertaisuus. Lapsen oikeuksien päivää juhlitaan 20. marraskuuta, sillä 20.11.1989 YK:n yleiskokouksessa hyväksyttiin lapsen oikeuksien sopimus, jonka tärkein tavoite on perusoikeuksien (kuva1koulutus, turva, tasa-arvo ja terveys) turvaaminen kaikille lapsille.

”Pieniä tarinoita” – kampanjan julkaisemia tarinoita voit lukea kampanjan omalta Facebook-sivulta, ja niitä voi myös hakea aihetunniste #ForEveryChild avulla.

Hyvää lasten oikeuksien päivää kaikille!

 

Tässä tekstissä käytetyt lähteet ja lisätietoa lapsen oikeuksien sopimuksesta sekä tästä päivästä:

https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-paiva-ja-viikko/

http://www.mll.fi/mll/lastenoikeudet/lapsen-oikeuksien-paiva/

https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2016/unicefin-pienet-tarinat-valtaavat-facebookin-lapsen-oikeuksien-viikolla/

https://www.unicef.fi/pieniatarinoita/

http://www.unric.org/fi/uutisarkisto/27641-unicefin-pieniae-tarinoita-kampana-taeyttaeae-sosiaalisen-median-lasten-oikeuksien-viikolla

 

Teksti: Johanna Reponen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *