Maailman humanitaarisuuden päivä

  • tehnyt

“In a world that is ever more digitally connected, each of us has the power and responsibility to inspire our fellow human beings to act to help others and create a more humane world.” — YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon

Tänään 19. elokuuta vietetään maailmanlaajuista humanitaarisuuden päivää. Nyt yhdeksättä kertaa vietettävän päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota humanitaarista työtä tekeviin ja heidän turvallisuuteensa, sekä muistaa avustustyössä menehtyneitä. Samalla päivä muistuttaa humanitaarisen avun tarpeista eri puolilla maailmaa ja kannustaa ihmisiä toimimaan inhimillisemmän maailman puolesta.

Päivää alettiin viettää YK:n yleiskokouksen aloitteesta vuonna 2008. Elokuun 19. valittiin niiden YK:n työntekijöiden muistoksi, jotka saivat surmansa pommiräjähdyksessä YK:n Bagdadin-toimistossa Irakissa tänä samaisena päivänä vuonna 2003.

Photo credit: United Nations Photo via Visual Hunt / CC BY-NC-ND

Photo credit: United Nations Photo via Visual Hunt / CC BY-NC-ND

 

Joka päivä avustustyöntekijät sotien ja katastrofien eturintamassa altistavat henkensä lukuisille vaaroille ja vaikeuksille, auttaessaan eniten apua tarvitsevia. YK:n mukaan humanitaarinen avustustyö on lisäksi viimeisten vuosikymmenien aikana muuttunut entistä vaarallisemmaksi. Hyökkäysten määrä on jatkuvasti lisääntynyt ja kuolemia sattuu vuosittain noin sata.

Vaikka humanitaarisen yhteisön valmiudet reagoida ovat kasvaneet, ja työ on tuottanut myös tulosta, joutuvat miljoonat ihmiset edelleen kamppailemaan erilaisten katastrofien ja aseellisten konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa.  Maailmassa koetaan tällä hetkellä suurinta inhimillistä kärsimystä sitten toisen maailmansodan. Tehokasta ja periaatteisiin sitoutunutta humanitaarista apua tarvitaankin nyt enemmän kuin koskaan; niin apua tarvitsevien kuin avustustyöntekijöiden turvallisuuden vuoksi.

Yksi merkittävä askel humanitaarisen avun kehittämisessä otettiinkin tämän vuoden toukokuussa, kun Istanbulissa järjestettiin maailman ensimmäinen humanitaarisen avun huippukokous (World Humanitarian Summit). Maailman johtajat kokoontuivat julistamaan kollektiivista tukeaan uudelle Agenda for Humanity:lle ja sitoutumaan entistä tehokkaampaan toimintaan kärsimyksen vähentämiseksi. Kokouksen keskiössä oli agendan viisi ydinaluetta; konfliktien ehkäisy ja lopettaminen, sodan sääntöjen kunnioittaminen, heikompien tukeminen, uusien tapojen etsiminen hädän lopettamiseksi sekä ihmisyyteen investoiminen.

Huippukokousta edelsi Youth in Humanitarian Action -konferenssi, jossa myös JyYKin hallituslaisia oli mukana. Berliinissä maalis-huhtikuun vaihteessa järjestetyssä konferenssissa noin 80 nuorta aikuista keskusteli samoista teemoista, joita myöhemmin käsiteltiin World Humanitarian Summitissa.

Tavoitteena onkin rakentaa kattavampi ja moninaisempi humanitaarisiin periaatteisiin sitoutunut järjestelmä sekä löytää yhä parempia konkreettisia keinoja maailman humanitaaristen ongelmien lievittämiseksi.  Tähän tarvitaan kuitenkin eri osapuolten tiivistä yhteistyötä. Huippukokouksessa tehtiinkin yli 1500 sitoumusta, joihin sisältyi muiden muassa rahoitukseen liittyviä uudistuksia.

Vuoden 2016 teeman ollessa ”One Humanity” (Yksi ihmiskunta), maailman humanitaarisuuden päivä pyrkiikin edistämään Istanbulin kokouksen antia sekä jatkamaan siellä käytyä keskustelua. Teemalla pyritään kuvaamaan myös sitä, kuinka jakamamme inhimilliset kokemukset sitovat meitä yhteen yli rajojen ja luovat yhteistä vastuuta toimia kaikkein heikompiosaisten puolesta.

A member of the European Union assessment team disembarks a UN peacekeeping helicopter in Petit-Go‰ve, Haiti. 20/Jan/2010. Petit-Go‰ve, Haiti. Photo credit: United Nations Photo via Visualhunt / CC BY-NC-ND

A member of the European Union assessment team disembarks a UN peacekeeping helicopter in Petit-Go‰ve, Haiti.
20/Jan/2010. Photo credit: United Nations Photo via Visualhunt / CC BY-NC-ND

”Humanitaarisen avun päivänä on aika muistaa ja ikävöidä – mutta myös jatkaa työtä päättäväisesti, vaaroista huolimatta”  — Euroopan komission varapuheenjohtaja Kristalina Georgieva.

Maailman humanitaarisuuden päivänä on hyvä hiljentyä pohtimaan niin hädässä eläviä ihmisiä kuin äärimmäisen tärkeässä roolissa olevia avustustyöntekijöitä. Samalla voi miettiä myös sitä, kuinka itse voisi toimia inhimillisemmän maailman puolesta. Humanitaarisia sankareita eivät ole vain maailman vaarallisimmissa paikoissa toimivat, vaan jokainen voi tehdä pieniä sankaritekoja. Päivä muistuttaakin osaltaan auttamaan avuntarpeessa olevia ihmisiä niin kaukana kuin lähelläkin.

    Photo credit: United Nations Photo via Visual Hunt / CC BY-NC-ND


Photo credit: United Nations Photo via Visual Hunt / CC BY-NC-ND

WHD:n sivuille on listattu tapoja, joilla voi osoittaa tukensa kriiseissä kamppaileville. Sivuilta löytyy myös digitaalinen kampanja ”The World You’d Rather”, joka valaisee kyselyn muodossa niitä todellisia skenaarioita, joita ihmiset kriiseissä kohtaavat. Sen esittämät mahdottomilta tuntuvat valintatilanteet ovat monille katastrofialueilla eläville lähes arkipäivää. Kuinka sinä valitsisit?

https://worldhumanitarianday.org/fi/

Teksti: Vanessa Koskipalo

Lähteet:

http://www.unocha.org/whd2016

http://www.un.org/en/events/humanitarianday/index.shtml

https://worldhumanitarianday.org/

https://www.worldhumanitariansummit.org/

https://icvanetwork.org/world-humanitarian-summit-0

https://www.humanitarianoutcomes.org/home

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-970_fi.htm

http://maailma.net/artikkelit/humanitaarisen_avun_huippukokous_paattyi_suuriin_lupauksiin

 

Linkit kuviin: 

https://visualhunt.com/f/photo/5864383412/faf62a5acc/

https://visualhunt.com/f/photo/4293300049/573aeb4780/

https://pixabay.com/fi/vapaaehtoinen-rakkautta-pilvi-1326758/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *