Maailman metsä- ja vesipäivät

  • tehnyt

Maailman metsäpäivää vietettiin eilen 21.3. ja tänään 22.3. vuorossa on maailman vesipäivä. Tässä blogitekstissä on tarkoitus nostaa esille tämän vuoden teemat sekä korostaa sitä, kuinka arvokkaita metsät ja vesi ovat ihmisille.

Tänä vuonna metsäpäivän teemaksi on valittu metsät ja vesi. Tarkoituksena on edistää tietoisuutta metsien tärkeydestä ja niiden yhteydestä puhtaan veden saantiin maailmassa. Oletko sinä tietoinen seuraavista metsien tärkeyttä kuvaavista faktoista:

 

  • Metsiä ruokaa, energiaa tai suojaa saadakseen käyttävien ihmisten määrä on seitsennumeroinen
  • Puutuotteiden käyttö mahdollistaa ainakin 1,3 miljardin ihmisen kodin
  • On arvioitu, että noin 2,4 miljardia ihmistä käyttää puuta polttoaineena ruoanlaittoon ja lämmitykseen
  • Yli 50 miljoonaa ihmistä työskentelee jollain tavalla metsäsektorilla
  • Metsät toimivat luonnollisina veden suodattajina eli puhdistajina
  • Noin kolmannes maailman suurimmista kaupungeista saa juomavetensä metsäalueilta

Metsien tärkeydestä huolimatta niitä tuhotaan maailmassa 13 miljoonaa hehtaaria per vuosi. Luku on karu, kun ajattelee, että 1,6 miljardin ihmisen toimeentulo on riippuvainen metsistä. Metsien tuhoamisen osuus kasvihuonekaasujen kasvusta on 12–20 prosenttia hiilinielujen vähenemisen vuoksi. Tärkeää olisikin kiinnittää huomiota metsien kestävään käyttöön sekä panostaa niiden suojeluun pahiten kärsineillä alueilla. Yksi keino viettää metsäpäivää on uusien puiden istuttaminen. Esimerkiksi Suomen Metsäyhdistys on järjestänyt Minun puuni – kampanjaa jo vuodesta 1993 alkaen. Viime vuoden metsäpäivänä kampanjaan osallistuneet tuhannet lapset kylvivät kymmeniä tuhansia männynsiemeniä juhlapäivän kunniaksi.

 

4239530-forest

 

Maailman vesipäivänä 22.3. on mahdollisuus oppia lisää veteen liittyvistä asioista, kertoa niistä eteenpäin muille sekä ottaa osaa positiivisen muutoksen tekemiseen. Joka vuosi UN-Water asettaa teeman maailman vesipäivälle. Teema liittyy johonkin tämänhetkiseen tai tulevaan haasteeseen.

Vesipäivän teemana vuonna 2016 on ”better water, better jobs”. Lähes puolet maailman työtätekevistä, noin 1,5 miljardia ihmistä, työskentelevät veteen liittyvillä sektoreilla, ja lähes kaikki työt ovat riippuvaisia veden saannista. Silti miljoonilta työntekijöiltä puuttuvat oleelliset työntekijän oikeudet ja töitä tehdään paikoissa, jossa ei ole saatavilla puhdasta vettä hygienian ylläpitämiseksi. Tämän vuoden teema keskittyykin siihen, että laadukkaamman veden paremmalla saatavuudella voitaisiin muuttaa työntekijöiden elämää paremmaksi ja jopa muokata yhteiskuntia sekä taloutta.

Alla on vuoden 2016 vesipäivän teemavideo. Vedensaantia ei tule pitää itsestäänselvyytenä ja meidän, joilla vettä riittää, tulee muistaa sen järkevä käyttö sekä viedä osaamistamme sitä tarvitseville.

 

 

 

Teksti: Nico Käräjäoja

Teemasivut ja muut lähteet:

Metsäpäivä: http://www.un.org/en/events/forestsday/

Vesipäivä: http://www.unwater.org/worldwaterday/home/en/

http://www.smy.fi/artikkeli/tuhannet-lapset-kasvattavat-puita/

http://www.fao.org/3/a-i3710e/i3710e01.pdf

http://all4desktop.com/data_images/original/4239530-forest.jpg

https://c2.staticflickr.com/4/3474/3375581517_f8889e3659_b.jpg

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *