Maailman telekommunikaatio- ja tietoyhteiskuntapäivä

  • tehnyt

Milloin viimeksi olet saanut perinteisen postissa lähetetyn kirjeen? Uskallan väittää, että siitä on varmasti jo tovi. Milloin puolestaan olet vastaanottanut sähköpostia tai lukenut Whatsappissa viestin ystävältäsi? Uskaltaisin arvata, että siitä tuskin on kulunut kauhean kauaa. Tänään vietämme YK:n maailman telekommunikaatio- ja tietoyhteiskuntapäivää. Teknologiasta on tullut keskeinen osa nykypäivän arkielämää, ja se mahdollistaa yhteydenpidon tuttuihin tai tuntemattomiin ympäri maailman. Välit ystäviin, perheenjäseniin tai kollegoihin on helppo säilyttää asuinpaikastamme riippumatta. Helposti kuitenkin otamme teknologian tuomat mahdollisuudet ja jopa sen olemassaolon itsestäänselvyytenä.

Kaksi vuotta sitten muutin ensimmäistä kertaa ulkomaille. Lähtöni sai minut pohtimaan, miten suuri merkitys tieto- ja viestintäteknologialla nykyään oikeastaan onkaan. Olisinko lähtenyt, jos en olisi ollut varma, että saisin yhteyden milloin vain ystäviini ja perheenjäseniini tarpeen tullessa? Suoraan sanottuna en ole varma. Ajatus siitä, että voisin olla yhteydessä reaaliajassa läheisiini, teki lähdöstä helpon. Tiesin, että läheiseni olivat ainoastaan puhelinsoiton tai viestin päässä ja tarvittaessa saisin tiedon vakavista tilanteista. Ulkomailla asuessani ymmärsin, että teknologia mahdollisti myös ystävyyssuhteiden ylläpidon Suomen päähän ja helpotti jopa niiden luomista uudessa asuinmaassa. Tieto- ja viestintäteknologialla on toki aina ollut suuri merkitys yhteiskunnassa, mutta tuntuu, että nykypäivänä elämä on kietoutunut sen ympärille. Käyttötarkoituksia on loputtomia aina työnhausta kielten opiskeluun tai musiikin kuuntelusta urheilusuoritusten rekisteröimiseen.

Teknologian kehittyminen ja sen tuomat mahdollisuudet ovat hälventäneet maiden rajoja ja edesauttaneet globalisaatiota. Emme ole enää niin sidottuja aikaan tai paikkaan. Euroopan parlamentti äänesti 6.4 tukkumarkkinoiden kattohinnoista, jotka olivat viimeinen este roaming -maksujen lakkauttamiselle. Kesäkuun puolen välin jälkeen on mahdollista soittaa ja lähettää tekstiviestejä ilman lisämaksuja Euroopan sisällä. Lisäksi mobiilidataa voi käyttää ilman samalla hinnalla kuin Suomessakin. Osalla liittymistä tämä on jo voimassa. Vietinkin juuri kuukauden ulkomailla surffaillen ja puhuen aivan kuten Suomessakin. Sosiaalisen median kanavat pysyivät päivitettyinä, työt tuli tehtyä ja lisäksi sai lukea ajankohtaisesti uutisia. Oli kätevää, kun paikallista liittymää ei tarvittu – ja kerrankin vältyin ylimääräiseltä paperisodalta.

Huolimatta näistä mahdollisuuksista, joita teknologia tuo, emme kuitenkaan saisi unohtaa kasvokkaisen vuorovaikutuksen merkitystä ja muiden ihmisten kohtaamista. Puhelimen laittaminen äänettömälle tai sen laukkuun jättäminen kahvittelun ajaksi saattaa tuntua vieraalta ajatukselta, mutta se parantaa keskittymiskykyä, kun on yksi häiriötekijä vähemmän. Puhelimen pois jättämisen jälkeen tarvitseekin vain kuunnella, mitä ystävälläsi on sanottavaa. Näin lopuksi heitänkin sinulle pienen haasteen: minkä väriset ovatkaan kahvitteluseurasi silmät?

 

 

Annina Tikkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *