jyyk_logo1.png

JYVÄSKYLÄN YK-YHDISTYS
THE UNITED NATIONS ASSOCIATION OF JYVÄSKYLÄ

Miten syödä kestävästi?

Abstract in English:

There has been a lot of public talk about climate change and sustainable development recently. Food is one of the biggest things that contribute carbon dioxide emissions along with traffic and habitation. One can decrease their food related emissions for example by eating less meat or replacing the beef with pork or broiler. WWF recommends to eat red meat only once a week and to drink milk at most one glass a day. One doesn’t need to become vegan for the planet – if you just try to think about the impacts of the food you buy and eat, it is a step to the right direction.


Ilmastonmuutos ja yksi YK:n kärkiteemoista, kestävä kehitys, puhuttavat juuri nyt enemmän kuin koskaan. Suomessa käytiin kaksi viikkoa sitten sote-, hoiva- ja maahanmuuttovaalien lisäksi ilmastovaalit – ilmastoteoille myönteiset vihreät ja vasemmistoliitto nostivat kannatustaan, ja samalla myös “kohtuullisuutta ilmastoteoissa” peräänkuuluttanut perussuomalaiset menestyivät. Vaalipaneeleja seuranneille kansalaisille sekä viha- että lihapuhe tulivat varmasti vaalien alla enemmän kuin tutuiksi.

Ilmastokeskustelu tuntuukin kärjistyvän helposti lihaan ja maitoon, eli kysymykseen siitä, pitäisikö suomalaisia ohjata syömään ympäristön kannalta fiksummin esimerkiksi nostamalla eläinperäisten tuotteiden veroja. Paneeleissa pohdittiin myös muun muassa sitä, tulisiko joukkoruokailuissa siirtyä kasvispainotteisempaan tarjontaan.

Vaikka kuinka haluaisi ajatella toisin, on ruokavaliolla valtava vaikutus ympäristöön ja ilmastoon. Ruoantuotantoa (erityisesti tehotuotantoa) pidetään suurimpana syynä maailman villieläinten määrän romahtamiseen ja luonnontilaisten alueiden määrän vähenemiseen. (WWF 2019) Ruoka on liikenteen ja asumisen ohella yksi kolmesta suurimmasta ympäristökuormittajasta maailmassa. Kauppareissulla voikin tehdä pieniä suuria tekoja ja valita ostoskoriin maapallolle parempia tuotteita.

WWF:n uuden ilmastoystävällisen ja luonnon kannalta kestävän ruokasuosituksen mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan kerran viikossa. Punaisessa lihassa on kuitenkin eroja, sillä porsaanliha on ilmastolle parempi vaihtoehto kuin nauta. Naudanlihan vaihtaminen porsaanlihaan kerran viikossa voi vähentää vuoden aikana lähes 120 kiloa hiilidioksidipäästöjä (Antila 2008, s. 69). WWF:n mukaan broileri on tätäkin suositeltavampaa. Siis jo punaisen lihan vaihtaminen muuhun lihaan on ilmastoteko.

Kaikkein parhaimpaan lopputulokseen pääsee, kun naudanlihan korvaa toisen lihan sijaan kasviproteiinilla, kuten palkokasveilla. Ihmiskunnan ruokavalion tulisi itse asiassa muuttua pääosin kasviperäiseksi, jotta maapallon keskilämpötilan nousu saataisiin rajattua siihen kuuluisaan 1,5 asteeseen (mm. WWF 2019). Havainnollistavana esimerkkinä: kuivien papujen CO2-ekv-päästöt ovat 0,7kg/kg siinä missä sianlihalla luku on 5kg/kg ja naudanlihalla jopa 20kg/kg (Antila 2008, s. 71). Lihaan liittyy myös muita ongelmia, kuten se, että liharuoan tuottaminen vaatii suuremman viljelypinta-alan kuin kasvisruoan tuottaminen.

Myös riisi kannattaa vaihtaa ainakin kerran viikossa sitä huomattavasti ympäristöystävällisempään perunaan. Tällöin omia hiilidioksidipäästöjä voi vähentää melkein 30 kiloa vuodessa (Antila 2008, s. 72). Maitoa saisi WWF:n suosituksen mukaan juoda lasillisen päivässä ja leivän päällä voi syödä muutaman juustosiivun päivittäin. Kananmunia suositellaan syötäväksi maksimissaan kuusi kappaletta kuukaudessa. Jos kasvisruoka alkaa tökkiä, kestävästi pyydetty kotimainen kala tuo ruokapöytään hyvää vaihtelua. (WWF 2019)

Vaikka minä ja useat kaverini elämme niin sanotussa kasvisruokakuplassa, jossa kuvittelemme kaikkien syövän lihan sijaan papuja ja juovan maidon sijaan kaurajuomaa, on kyseessä todellakin vain kupla. Maailmanlaajuisesti eläinperäisten tuotteiden kysyntä nimittäin vain kasvaa. Sitä mukaa kun köyhemmät Aasian maat rikastuvat ja elintaso nousee, myös lihansyönnin suosio kasvaa. Länsimaista, paljon lihaa ja luonnonvaroja kuluttavaa elämäntapaa halutaan matkia muun muassa imagosyistä. Länsimaalaisena ihmisenä ja entisenä sekasyöjänä minun on aika mahdotonta tuomita heidän syömisiään.

Ainoa, mitä voin tehdä, on pyrkiä itse syömään ilmaston, luonnon monimuotoisuuden sekä eläinten hyvinvoinnin kannalta vastuullisesti. Eikä se ole mikään pieni teko. Omilla toimilla voi inspiroida muitakin ihmisiä kokeilemaan erilaista ruokavaliota ja vähentämään lihansyöntiä. Omasta kokemuksestani voin väittää, että se toimii.

Iita Räsänen

Jyväskylän YK-yhdistyksen hallituksen varajäsen

Lähteet:

Antila, K. Pysäytä ilmastonmuutos. Suomalaisen arjen valintoja. 2008.

WWF. WWF:n suositus: punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa. Julkaistu 26.3.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.