Monta hyvää syytä ojentaa käsi

  • tehnyt

Tänään 14. kesäkuuta vietetään maailman verenluovuttajien päivää. Kansainvälisesti maailman terveysjärjestö WHO:n teema tälle päivälle on verenluovutus hätätilanteissa. WHO:n mukaan kriisitilanteessa ihmisen ensimmäinen kysymys on yleensä: “Kuinka voin auttaa?” Yksi keino auttaa on luovuttaa verta. Tällä hetkellä 57 maata kerää tarvittavan lisäveren vapaaehtoisilla ja maksuttomilla luovutuksilla. Yksi näistä maista on Suomi, jossa vapaaehtoinen luovuttaminen on helppoa ja hyvin organisoitua.

(kuva: http://images.cdn.yle.fi/image/upload//w_1198,h_802,f_auto,fl_lossy,q_auto/13-3-9224102.jpg)

Tässäpä muutama hyvä syy harkita verenluovuttajaksi ryhtymistä:

  • Luovuttamalla verta voit pelastaa ihmishenkiä – yksi luovutuskerta voi auttaa jopa kolmea potilasta!
  • Luovuttaminen ei vie kallista aikaasi – noin puolituntia kahden tai kolmen kuukauden välein
  • Saat takuuvarmasti hyvän mielen – päivän hyvä työ tulee tehdyksi!

Kaikki eivät kuitenkaan sovi luovuttajiksi, vaikka kovasti haluaisivat. Tähän voivat olla syynä esimerkiksi alhaiset hemoglobiiniarvot tai jotkin sairaudet. Ennen luovutukseen menoa kannattaakin tehdä Sovinko luovuttajaksi -testi Veripalvelun sivuilla. Linkki testiin löytyy tekstin lopusta.Veripalvelun sivuilta löytyy myös jatkuvaa tietoa veritilanteesta. Jos huomaat oman veriryhmäsi veren olevan vähissä, kannattaa kiiruhtaa auttamaan! Kuten tämän päivän (14.6.) veritilanteesta huomaa, tarvetta verelle on jatkuvasti.

(kuva: veripalvelu.fi)

 

Allekirjoittanut on käynyt luovuttamassa verta kuusi kertaa ilman yhtään huonoa kokemusta. Kannustankin lämpimästi Sinua ojentamaan kätesi hyvän asian puolesta. Jokaisesta luovutuskerrasta tulee hyvä mieli. On uskomatonta, kuinka pienellä teolla voi vaikuttaa suuriinkin asioihin. Hyvää maailman verenluovuttajien päivää nykyisille luovuttajille ja tervetuloa mukaan uudet luovuttajat!

 

-Nico Käräjäoja, JyYK-hallitus

 

 

Linkit ja lähteet:

Nettitesti: http://www.sovinkoluovuttajaksi.fi/?_ga=2.156763325.700843309.1497448642-603862879.1497448642

Punaisen Ristin Veripalvelun nettisivut: http://www.veripalvelu.fi

WHO:n teemasivu: http://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2017/en/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *