jyyk_logo1.png
jyyk header

Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma: puhetavan muutos

Abstract: The UN resolution 2250: Youth, Peace and Security emphasizes youth’s role in decision making. The participation of the youth is important as they are increasing majority in countries that are in armed conflict. The resolution 2250 has five pillars in it: Participation, Protection, Prevention,  Disengagement and Reintegration. The resolution is major achievement of the Finnish civil society as 2250 arose from collaboration of UN Association, Allianssi and Finnish Scouts. The resolution 2250 provides an excellent framework for building, maintaining and developing societies.

Nuoret, rauha ja turvallisuus (2250) on YK:n päätöslauselma, jonka tarkoituksena on edistää nuorten osallisuutta kestävän rauhan saavuttamiseksi ja tunnustaa positiivinen rooli rauhanprosesseissa. Päätöslauselmien tarkoitus kansainvälisissä organisaatioissa on edistää jonkin asian tilaa – tässä tapauksessa inklusiivisuutta koskien nuoria rauhanrakentajia. Nuoret, rauha ja turvallisuus on myös Suomen YK-nuorten teema vuonna 2019.

Keskeistä päätöslauselmassa on puhetavan muutos nuoria koskien. Aiemmin nuoriin on liitetty radikalisaation riski – nyt heitä painotetaan kuitenkin potentiaalisina rauhanrakentajina ja toimijoina, jotka on otettava mukaan rauhanprosesseihin yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Päätöslauselmassa asiaa lähestytään viiden osa-alueen kautta.  Osa-alueet ovat osallistuminen, suojelu, ennaltaehkäisy, kumppanuudet sekä aseidenriisunta ja integroiminen takaisin yhteiskuntaan.

Nuoret ovat usein enemmistö maissa, joissa on aseellisia konflikteja. Täten heidän ihmisoikeuksien suojelu, ennaltaehkäisevä toiminta ja eri YK-toimijoiden vahvistaminen onkin olennaista vakauden ja rauhan edistämisen kannalta. Työmarkkinoilla nuorten osuus tulee vain lisääntymään, ja onkin keskeistä turvata nuorten työllistyminen, ja muu aktiivinen osallistuminen. Tämä myös ennaltaehkäisee nuorten radikalisoitumista.

Päätöslauselma on suomalaisessa kontekstissa merkittävä, sillä se on lähtöisin suomalaisesta kansalaisyhteiskunnasta. Se sai alkunsa kolmen toimijan aloitteesta vuonna 2015, kun Suomen YK-liitto, Allianssi ja Partiolaiset luovuttivat aloitteen koskien päätöslauselmaa silloiselle YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moonille Porin Suomi Areenassa.  Inspiroijana päätöslauselmalle on toiminut Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma eli 1325, jossa keskeisenä asiana on ollut naisten tunnustaminen toimijoina, jotka on huomioitava rauhanprosesseissa.

Merkittävää ja ajankohtaista on myös Suomen sitoutuminen uudessa hallitusohjelmassa kansallisen 2250-toimeeenpanosuunnitelman laatimiseen. Suomi toimii maailman ensimmäisenä maana kansallisen toimeenpanosuunnitelman laatijana.

Yhteiskunta luo vakautta ja rauhaa monella tapaa. Esimerkkejä näistä tavoista voivat olla niin hyvä hallinto, diplomatia, kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen kuin vaikka tasa-arvo. Keskeistä on myös se, kuinka hyvin yhteiskunta osallistaa yhteiskunnan jäseniä eri tasoilla. Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman tapauksessa nuoria. Näin voidaan todella pyrkiä kestävän rauhan saavuttamiseen. Päätöslauselma 2250 onkin erinomainen työkalu rauhanomaisten yhteiskuntien rakentamisessa, ylläpitämisessä ja kehittämisessä konfliktialueilla kuin Suomessa.

Syksyllä tulossa myös Nuorten rauhanviikko (16-21.9.2019), jonka aikana järjestetään rauhan ja turvallisuuden teeman henkeen liittyvää ohjelmaa eri kaupungeissa. Myös 2250-päätöslauselma ja sen mukaisen työn edistäminen tulee näkymään vahvasti kyseisen viikon aikana. Viikko tulee huipentumaan kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9 Helsingissä järjestettävään Nuoret, rauha ja turvallisuus -seminaariin.

Suomen YK-nuorten 2250-työryhmä ja Suomen YK-nuorten Nuorten rauhanviikon työryhmä ovat avoimia kaikille. Halutessasi voit liittyä mukaan ja tulla edistämään 2250:n ja rauhantyön mukaista toimintaa. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

https://www.facebook.com/groups/2245998415683657/

https://www.facebook.com/groups/424263081641639/

Toni Kuoremäki,

Jyväskylän YK-yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja

Lähteet:

https://www.ykliitto.fi/yk-teemat/rauha-ja-turvallisuus/nuoret-ja-rauha

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161662/Osallistava_ja_osaava_Suomi_2019_WEB.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *