Oodi naisille – ihmiskunnan pelastajille

  • tehnyt

Perjantaina 8.3 vietettiin jälleen kansainvälistä naistenpäivää. On se vaan hieno päivä! on kukkia, suklaata ja sydäntä lämmittäviä muistamisia. Omalla kohdallani naistenpäivän voi jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen liittyy oman elämäni naisiin, upeisiin, rohkeisiin ja älykkäisiin ihmisiin, joita ilman elämäni tuskin olisi elämisen arvoista. Naistenpäivässä on kuitenkin itselleni myös toinen tärkeä puoli, joka liittyy naisten aseman pohtimiseen yhteiskunnan ja koko ihmiskunnan tasolla.

Olen opintojenikin puolesta päässyt perehtymään naisten asemaan laajasti sekä kansainvälisessä että kotimaisessa kontekstissa. Läpi ihmiskunnan historian jatkunutta sortoa ja eriarvoisuutta en lähde tässä kirjoituksessa sen enempää lukijoille avaamaan, vaan haluaisin kääntää katseet kohti tulevaisuutta. Ihmiskunta on monin osin ajanut itsensä umpikujaan; ihmisiä on enemmän kuin resursseja, talouskasvua pitäisi saada aikaan kestävän kehityksen raameissa ja ilmastokin on… noh… pilalla. Ratkaisuehdotuksia esitellään ja etsitään päivittäin, miten voimme enää pelastaa itsemme ja planeettamme?

Ratkaisu on yllättävänkin helppo, nimittäin naiset. Ylikansoittumista on mahdollista rajoittaa kouluttamalla tyttöjä ja nuoria naisia, sillä koulutetut naiset hankkivat tutkitusti vähemmän lapsia. Miksi ylikansoittumisen pysäyttäminen olisi tärkeää? Aivan! Koska nykyisen planeettamme kantokyvyn rajat tulevat lopulta väistämättä vastaan. Tästä hyvänä esimerkkinä käy ennusteet, joiden mukaan ruoan tarve tulee jopa tuplaantumaan vuoteen 2050 mennessä. Maapallomme ei kestä edes nykyisten asukkaidensa kulutusta, tämä tilanne ei ainakaan helpotu jatkuvan ylikansoittumisen myötä.

Naiset on helppo muutenkin nähdä potentiaalisena ratkaisuna ilmastonmuutoksen ongelmiin. Miten voimme hyvällä omatunnolla sanoa, että teemme tällä hetkellä kaikkemme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kun samalla järkyttävän suuri osa nuorista tytöistä jää ilman koulutusta ja täten mahdollisuuksia osallisuuteen yhteiskunnassa. Useiden arvioiden mukaan yli 200 miljoonaa lasta ja nuorta ei pääse tänään kouluun, ja heistä suurin osa on nimenomaan tyttöjä. On perusteltua puhua eräänlaisesta aivovuodosta, jos emme halua käyttää sitä valtavaa potentiaalia mikä näissä nuorissa naisissa olisi tarjolla. Tyttöjen koulutus ja voimaannuttaminen tuottaa valtavan määrän uusia osaajia ja päättäjiä ihmiskuntaan, jotka voivat tulevaisuudessa tarjota esimerkiksi akateemisia, teknologisia tai poliittisia ratkaisuja edellä mainittuihin suuriin haasteisiin.

Jos ihmiskunta todella haluaa ratkaista sitä kohtaavat ongelmat, naiset ja tytöt on otettava tasavertaisesti mukaan, ei ensi vuosikymmenellä, tai muutaman vuoden päästä, vaan NYT.

Viimeinen pohdinta: Naistenpäivänä yksi upeista elämäni naisista esitti mielenkiintoisen kysymyksen;

”Voiko miehelle toivottaa hyvää naistenpäivää, vai kuuluuko sanoa vain että kiitos?”

Tulimme lopputulokseen, että myös miehille naistenpäivää voi toivottaa hymyssä suin. Naistenpäivänä juhlimme sitä osaamista, voimaa ja rohkeutta jota naiset ihmiskuntaan joka päivä tuovat. On enemmän kuin toivottavaa että miehet ovat mukana tässä juhlassa. Minä olin. Ole sinäkin.

Tämä oli oodi naisille – ihmiskunnan pelastajille.


Tuomas Raatikainen – Jyväskylän YK-Yhdistyksen tiedottaja ja naisten superfani.


ABSTRACT

Women – the savior of humankind.

On the 8th of march, we celebrated International Women’s Day. It’s a beautiful day full of beautiful flowers and heartwarming messages. Beyond that, it is important to take a moment and really think about women, and their place in the society. Women should be seen, not as a problem, but a solution to the future challenges of humankind. Issues such as overpopulation and climate change could, and rather should be resolved by educating and empowering intelligent women to become active members of our society.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *