Tervetuloa ihmeelliseen Intiaan!

  • tehnyt

Welcome to Incredible India! – mainoslause, jolla Intian hallitus maataan markkinoi, on todella osuva. Intia on kaikkea sitä, mitä voisi odottaa ja paljon enemmän – kaoottista liikennettä, valtavia väkijoukkoja, värejä ja mausteita, herkullista ruokaa, ystävällisiä ihmisiä sekä kirjava sekoitus eri kieliä, kulttuureja ja uskontoja. Toisaalta, siirtomaa-ajan repimän maan arvet näkyvät päivittäisessä elämässä syvään juurtuneena epäoikeudenmukaisuutena, äärimmäisenä köyhyytenä ja surullisina ihmiskohtaloina.

 

Bangalore on yksi Intian suurimmista ja taloudellisesti kehittyneimmistä kaupungeista.

Bangalore on yksi Intian suurimmista ja taloudellisesti kehittyneimmistä kaupungeista.

 

Opiskelimme JyYK:n puheenjohtaja Riikan kanssa kuukauden Bangaloressa National Law School of India Universityssä, jossa suoritimme kesäkurssin ihmisoikeuksista Intiassa. Kurssin järjesti pohjoismaalaisten yliopistojen konsortio Nordic Center in India, joka pyrkii vahvistamaan Intian ja Etelä-Aasian -opintoja Pohjoismaissa ja toimii yhteistyössä muun muassa Jyväskylän yliopiston kanssa. Ihmisoikeuskysymyksistä ja Intiasta kiinnostuneina päädyimme Riikan kanssa keväällä hakemaan NCI:n kurssille ja hyväksi onneksemme tulimme molemmat valituiksi. Ihmisoikeuskurssi järjestettiin Intian IT-kaupunkina tunnetussa Bangaloressa, joka on yksi Intian suurimmista ja taloudellisesti kehittyneimmistä kaupungeista. Kurssi sisälsi päivittäisiä luentoja eri teemoista vaihdellen Intian ympäristö- ja terrorismilaista naisten oikeuksiin. Kurssin parasta antia oli kuitenkin todella mielenkiintoiset kenttäretket, joihin kuului vierailut muun muassa paikalliseen slummiin, lasten turvakotiin ja seksityöläisten tukiryhmään.

"Tapasimme kylän naisia, jotka kertoivat innoissaan kuinka he ovat perustaneet tukiryhmän, joka tekee taloudellista voittoa muun muassa myymällä itse valmistamiaan koruja."

“Tapasimme kylän naisia, jotka kertoivat innoissaan kuinka he ovat perustaneet tukiryhmän, joka tekee taloudellista voittoa muun muassa myymällä itse valmistamiaan koruja.”

Yksi retkistä suuntautui kylään Bangaloren laitamille tutustumaan Jeevika-nimisen kansalaisjärjestön toimintaan. Järjestö työskentelee Intian maaseudun köyhyyttä ja velkaorjuutta vastaan erityisesti alempien kastien, kastittomien dalitien ja naisten asialla. Vaikka Intian lainsäädäntö takaa yksilöiden oikeuden yhdenmukaisuuteen, käytännössä ihmisoikeuksia polkeva kastilaitos on voimissaan erityisesti juuri maaseudulla. Järjestön mukaan Intian maaseudulla elää yli 200 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan alapuolella ilman puhdasta vettä, terveydenhuoltoa tai pääsyä koulutukseen. Näistä ihmisistä suurin osa kuuluu alhaisimpiin kasteihin ja heimoihin, ja monet heistä päätyvät työskentelemään velkaorjuudessa ylempien kastien jäsenille. Velkaorjuudella (eng. bonded labor) tarkoitetaan tilannetta, jossa velanottaja tekee työtä velan lyhentämiseksi velanantajalle, mutta tämä ei ole määritellyt työn kestoa tai vähennä velkaa työn arvon mukaisesti johtaen työntekijän hyväksikäyttöön. Velkaorjuus ei myöskään ole vain taloudellinen kysymys, vaan myös kulttuurisesti kastilaitoksen eriarvoisuuteen sidottu paikallisten keskuudessa. Karnatakan osavaltiossa, johon Bangalore kuuluu, lähes 21 % näistä velkaorjista on alle 18-vuotiaita lapsia. Kansainvälisesti maailmassa on tänä päivänä enemmän orjuutta kuin koskaan ihmiskunnan historiassa ja velkaorjuus on laajimmille levinnyt orjuuden muoto. Kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä lähes 21 miljoonaa velkaorjuuden uhria. Aiheesta voit lukea lisää alla olevasta linkistä.

"Oli upeaa kohdata näitä paikallisia ja päästä kuulemaan heidän yhteisönsä kehityksestä ja tuesta toisiaan kohtaan."

“Oli upeaa kohdata näitä paikallisia ja päästä kuulemaan heidän yhteisönsä kehityksestä ja tuesta toisiaan kohtaan.”

Jeevikan yli 40-vuoden työ asian parissa on tuottanut kuitenkin tulosta. Kylä, jossa vierailimme, on päässyt eroon velkaorjuudesta ja on nyt omavarainen yhteisönsä. Tapasimme kylän naisia, jotka kertoivat innoissaan kuinka he ovat perustaneet tukiryhmän, joka tekee taloudellista voittoa muun muassa myymällä itse valmistamiaan koruja. Näin he ovat pystyneet ottamaan pankista lainaa ja ostamaan jokaiselle oman lehmän, jonka maidon myynnistä he saavat tulonsa. Kaikki yhteisön lapset ovat myös päässeet kouluun ja osa lapsista on muuttanut Bangaloreen yliopistoihin opiskelemaan. Oli upeaa kohdata näitä paikallisia ja päästä kuulemaan heidän yhteisönsä kehityksestä ja tuesta toisiaan kohtaan. Loppujen lopuksi juuri nämä ihmiset ja heidän tarinansa jäävät Intiasta meidän mieliimme inspiroiden meitä työskentelemään oikeudenmukaisemman tulevaisuuden puolesta.

Kiitos Jyväskylän yliopisto tästä hienosta mahdollisuudesta!

 

Teksti ja kuvat: Sara Isotalo, JyYK:n ympäristövastaava

 

Lisätietoja löydät alla olevista lähteistä, joita on käytetty tähän kirjoitukseen:

http://www.jeevika.org.uk/

http://www.ilo.org/global/topics/forced-labour/lang–en/index.htm

http://in.one.un.org/

http://www.nordiccentreindia.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *