jyyk_logo1.png
jyyk header

Tuomitse vihapuhe, älä nettiä

Abstract in English:
Internet freedom continues to decline around the world. Many goverments want to consolidate their control over information and silence dissenting voices so they filter and manipulate the openness of the internet. Democratic societies are also struggling in the digital age and there has been discussion about potential restrictions on free speech in response to the challenges raised by disinformation and hate speech. Paradoxically, these limitations could threaten the freedom of speech which is fundamental in a democracy. Therefore, protecting the web, free flow of information and ideas, benefits the whole society.

Lähetin ulkomailla asuvalle ystävälleni vuodenvaihteessa Facebook-viestin, jossa kyselin kuulumisia ja kerroin suunnitelmistani tulevalle. Hän ei vastannut.

Kului viikkoja, eikä ystäväni edes kirjautunut Facebookiin. Huolestuneena yritin tavoittaa häntä muissa somekanavissa ja pommitin aikaisempaa keskusteluamme uusilla viesteillä tuloksetta.

Kuukauden kuluttua harkitsin jo perinteisen etanapostin lähettämistä, kunnes puhelimeeni kilahti anteeksipyyntö ja selitys. Ystäväni vpn ei ollut toiminut.

Vastaus oli pysäyttävä. Olin törmännyt konkreettisesti Kiinan nettisensuuriin.

Kiinassa hallitus lähtökohtaisesti kontrolloi internetiä ja kansalaisten pääsyä ulkomaalaisiin verkkopalveluihin. Esimerkiksi Google, Facebook ja lukuisat länsimaiset tiedotusvälineet ovat mustalla listalla.

Vaikka monet kiinalaiset osaavat kiertää rajoituksia, ei se aina onnistu taidoista huolimatta.

Yhdysvaltalaisen Freedom House -järjestön mukaan vain 20 prosenttia maailman väestöstä käyttää vapaaksi luokiteltavaa internetiä. Viimevuotisessa raportissaan järjestö kantaa huolta muun muassa Kiinan ja Venäjän verkon tilasta.

Näyttääkin sille, että huolet eivät ole olleet turhia. Vapun tienoilla uutisointiin, kuinka Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain ”suvereenistä internetistä”. Kiistelty laki liittyy hankkeeseen, jonka pitäisi mahdollistaa Venäjän verkon erottaminen maailmanlaajuisista yhteyksistä. Arvostelijat pelkäävät sen lisäävän sensuuria ja viranomaisvalvontaa.

Suomea on totuttu pitämään sananvapauden mallimaana, mutta verkossa leviävä vihapuhe ja valheelliset tiedot aiheuttavat painetta säädellä internetin vapautta myös meillä. Julkisessa keskustelussa on palloteltu ajatusta jopa vihapuheen kriminalisoinnista.

Kotimaisen Twitter-kiistelyn demonisointi näyttää kuitenkin pikkumaiselta globaalissa mittakaavassa. Vihapuhe satuttaa, loukkaa ja pelottaa mutta käsitettä käytetään usein varsin tulkinnanvaraisesti. Suomalainen rikoslaki sisältää jo nyt esimerkiksi kunnianloukkauksen ja kiihottamisen kansanryhmää vastaan eli laittomasta kirjoittelusta voi meillä saada tuomion.

Internetin vapaus onkin paradoksi. Kun kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa nimettömänä, kukkii ilkeä ja asiaton kommentointi keskustelupalstoilla. Seuraavaksi ratkaisuksi ongelmaan ehdotetaan vapauden rajoittamista.

Pahimmillaan tämä johtaa kärkkäiden keskustelijoiden ulkopuolelle sulkemiseen ja äänien tukahduttamiseen, mikä muistuttaa huolestuttavasti sensuuria.

Vapaa verkko ja sana ovat demokratian perusta. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvosto tuomitsee kaikki toimet, joilla maat tahallisesti rajoittavat tiedon saantia internetin kautta.

Sen vuoksi meidän täytyy oppia arvostamaan vapauttamme myös riidellä netissä ja ennen kaikkea kehittyä riitelijöinä. Jokaisen tulee kantaa vastuu kirjoittelustaan ja muistaa, että sananvapaus ei poista puheilta totuuden vaatimusta.

Parhaimmillaan erimielisyydet synnyttävät uusia näkemyksiä, jotka ajavat koko yhteiskunnan etua.

Anni Juusola,
Jyväskylän YK-yhdistyksen varajäsen


Lisää aiheesta:
Freedom on the Net 2018. Freedom House.
https://freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2018
Viharikos ja vihapuhe. Poliisi.
https://www.poliisi.fi/vihapuhe
The promotion, protection and enjoyment of human rights on the Internet. U. N. Human Rights Council.
https://www.article19.org/data/files/Internet_Statement_Adopted.pdf
Putin allekirjoitti internetin sensuurilain – Venäjän vappupidätykset muistuttivat sananvapauden rajoista. Yle.
https://yle.fi/uutiset/3-10763494

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *