jyyk_logo1.png
jyyk header

Voinko ostaa enää mitään?

Abstract: Climate anxiety is a real phenomenon in our society and it can even cause physical symptoms. In my opinion, one of the most important ways to battle against climate anxiety is to increase knowledge about environmental issues. Agenda 2030 (sustainable development goals) does that pretty well. For example, the goal number 12 discuss responsible consumption and production. Consumption is an area that we all can have an impact on. You don’t have to do much to make a difference. Remember to recycle, minimize the amount of the waste we leave behind and buy things that have been produced ethically. You don’t have to feel anxiety about consuming as long as you do your best. That’s enough.

Puheet ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä luovat monille paineita ja jopa ahdistusta arkielämän pyörteissä. Tuntuu kuin ympärillä olisi miljoonia eri sääntöjä, joita on pakko noudattaa tai muuten joutuu ympäröivän yhteiskunnan tuomitsemaksi. Voin itsekin sanoa kokeneeni näitä paineita ja tuntenut niin sanottua ilmastoahdistusta.

Syyllistävät katseet kaupan hyllyvälissä sekä lukuisat perustelut omille ostopäätöksille tuntuvat ainakin itselleni olevan hyvinkin tavallisia. Onko pakkauksessa liikaa muovia? Voiko tämän tuotteen kierrättää? Onko näiden valmistuksessa käytetty lapsityövoimaa tai kenties epäeettisiä tai -ekologisia materiaaleja? Nämä ovat kysymyksiä, joita huomaan nykyisin pohtivani paljon, ja tämän jälkeen mieleen nousee kysymys, mitä muut kulutuspäätöksistäni ajattelevat. Yle uutisoi 15.7.2019 julkaisemassaan jutussa Suomen Mielenterveys ry:n raportissa, jossa kerrottiin siitä, millaisia oireita ilmastoahdistus voi aiheuttaa. Pitkän listan päällimmäisenä olivat mm. unihäiriöt, ylivirittyneisyys, alakuloisuus ja levottomuus. Tämäkö meillä on edessä vai voiko asialle ehkä tehdä jotain?

Yksi keskeisin asia taistelussa ilmastoahdistusta vastaan on mielestäni ymmärryksen ja tietoisuuden lisääminen. Ei tuputtamalla eikä pakottamalla, mutta niin, että tieto on helposti saatavilla ja ymmärrettävää. Tutustuminen Agenda 2030 -tavoitteisiin on ainakin auttanut minua tässä asiassa. Myös vastuullisen kuluttamisen edistäminen on yksi näistä tavoitteista, ja se on helpottanut huomattavasti ymmärtämään sen, mitä luonto kulutukseltamme vaatii. Vastuullinen kuluttaminen on Agenda 2030:n 12. tavoite, jolla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että vuoteen 2030 mennessä luonnonvaroja tulisi käyttää kestävästi ja tehokkaasti, puolittaa maailmanlaajuinen ruokajätteen määrä jälleenmyyjä- ja kuluttajatasolla sekä vähentää jätteen määrää mm. kierrätyksen keinoin. Suuria tavoitteita, jotka voivat kuulostaa mahdottomilta saavuttaa, mutta täytyy muistaa, että kaikki vastuu ei ole yksittäisen kuluttajan harteilla vaan jokainen meistä voi tehdä vain oman osansa.

Voinko enää siis ostaa mitään? Voin, kunhan teen sen järkevästi. Suosin kotimaisia ja lähellä tuotettuja tuotteita. Valitsen materiaaleja, jotka ovat kestäviä, ympäristöystävällisiä ja eettisesti tuotettuja. Lajittelen jätteeni ja kierrätän parhaani mukaan. Suunnittelen ostokseni, esimerkiksi ruokalistani, huolellisesti ja pysyn suunnitelmassani. En heitä turhaan ruokaa roskiin. Ostan vain tarpeeseen. Käyn kirpputoreilla, lainaan, jos ei ole pakko ostaa ja annan omia turhia, mutta käyttökelpoisia tavaroitani eteenpäin ennen kuin heitän niitä roskiin.

Mahdollisuuksia kuluttaa kestävästi on siis monia. Sinun ei tarvitse sisäistää kaikkia niistä heti. Voit edetä pienin askelin ja aloittaa niistä keinoista, jotka sopivat sinun elämääsi parhaiten. Sinun ei tarvitse myöskään tuntea huonoa omaa tuntoa siitä, jos joskus kulutusvalintasi eivät ole kaikista ympäristöystävällisimpiä tai jos joskus sekajätteeseen tipahtaa muutama ruuantähde. Tärkeintä on tehdä oma osansa parhaansa mukaan ja juuri omien resurssiensa puitteissa. Kuluttamisesta ei ole tarkoitus kokea joka päivä ahdistusta, vaan edetä pienin askelin kohti vastuullisempaa toimintaa ja olla ylpeä omista edes hieman vihreämmistä valinnoistaan. Myös yhden ihmisen pienilläkin teoilla on merkitystä.

Julia Hyrkkänen,
Jyväskylän YK-yhdistyksen hallituksen sidosryhmävastaava

Lähteet:
https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/
https://yle.fi/uutiset/3-10878129
https://kestavakehitys.fi/web/kestava-kehitys/agenda2030/tavoite-12

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *