jyyk_logo1.png
jyyk header

Yhdistyneet kansakunnat

Yhdistyneet kansakunnat eli YK on perustettu vuonna 1945 ja sen tavoite on kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden takaaminen. YK on kansainvälinen järjestö jossa on 193 jäsenmaata. YK:n ydintehtäviä on edistää ihmisoikeuksia, sukupuolten välistä tasa-arvoa, ympäristönsuojelua, taistelua tauteja vastaan ja köyhyyden vähentämistä.

YK hyväksyi kestävän kehityksen tavoitteet syksyllä 2015. Tavoitteet tunnetaan nimellä Agenda2030 ja kyseinen kehitysohjelma on voimassa vuosina 2016–2030. Tavoitteet ovat universaaleja eli ne kuuluvat kaikille. Agenda2030 -tavoitteet voidaan ryhmitellä viiteen laajempaan kokonaisuuteen: rauha, yhteistyö, ihmiset, planeetta ja hyvinvointi. Kehitysohjelmaan pääset tutustumaan tarkemmin tästä. Agenda2030 on jatkoa YK:n vuosituhattavoitteille.

gesta_A1posSuomen YK-liitto on perustettu vuonna 1954 edistämään YK:n toimintaa. Suomen YK-liitto pyrkii kasvattamaan ja kouluttamaan vastuusta ja vaikutusmahdollisuuksista, tiedottamaan YK:n toiminnasta ja vaikuttamaan Suomessa YK-politiikkaan. JyYK on Suomen YK-liiton paikallisyhdistys ja Suomen YK-nuorten jäsen.  JyYK pyrkii omalla toiminnallaan edistämään YK:n tavoitteita ja toimintaa.

Lähde ja lisätietoja: www.un.org ja www.ykliitto.fi

un_structure